vineri, 6 iulie 2007

Bloc cu Măsura si Protecţie Monofazat pentru consumatori casnici

Bloc cu Măsura si Protecţie Monofazat pentru consumatori casnici


Bloc cu Măsura si Protecţie Monofazat pentru consumatori casnici

tip

BMPM cu DPS-MN

Brevet RO 119667

Certificate DMI nr. 009501(1R); 009502(1R)


DOMENII DE UTILIZARE:


Blocul de măsură şi protecţie monofazat este destinat utilizării în reţeaua de distribuţie finală a furnizorilor de energie electrică, la branşarea monofazată a abonaţilor individuali, având rolul de a contoriza consumul de energie electrică şi de a asigura protecţia la scurtcircuit, suprasarcină, curenţi de defect şi supratensiune, implicit împotriva sustragerilor de energie electrică.

Blocul de măsură şi protecţie asigură totodată adăpostirea şi protejarea echipamentului împotriva acţiunii factorilor externi ai mediului înconjurător şi împiedică accesul persoanelor neautorizate în interiorul blocului. Gradul de protecţie al incintei BMPM este IP 65.


DESCRIERE:

Blocul de măsură şi protecţie este constituit din cutie şi capac realizate din materiale termoplaste electroizolante, aditivate pentru protecţie mărită la propagarea flăcării şi cu autostingere în lipsa acesteia si pentru rezistenţă la radiaţia solara, rezistente la şocuri mecanice şi intemperii.

În interiorul cutiei se găsesc:

•două şine suport pentru fixarea contorului de măsurare a energiei electrice (care poate fi şi cu dublu tarif sau prelată). Suporţii permit fixarea unei game largi de contoare având diverse dimensiuni de prindere. În acest scop, suporţii pentru fixarea contorului sunt prevăzuţi cu şuruburi de prindere cu mobilitate pe două direcţii, pe o lungime de 140 mm;

•un întreruptor automat cu protecţie la scurtcircuit, la suprasarcină, la curenţi de defect şi implicit împotriva sustragerilor de energie electrică;

•un Dispozitiv de Protecţie la Supratensiuni de frecvenţă industrială cu Monitorizarea Nulului (DPS-MN);

•o bobina de declanşare;

•două cleme (una de fază şi una de nul) pentru racordul cablului de branşament şi, opţional, o bornă exterioară de împământare legată sau nu la interior la nulul de lucru;

•două presgarnituri din masă plastică (opţional tip PG 29 sau tip PG 21), sau două ştuţuri pentru racord în ţeavă PVC pentru intrarea branşamentului şi respectiv ieşirea coloanei de alimentare a tabloului de distribuţie abonat;

•conexiuni electrice realizate cu conductori FY 6mmp între borne şi întreruptorul automat şi, respectiv, între bornele întreruptorului automat şi cele ale contorului pentru măsurarea energiei electrice;

•conductorul de legătura cu priza de pamant tehnologica.

Capacul cuprinde un vizor şi un ecran din material termoplast transparent (policarbonat), aditivat pentru rezistenta mărită la propagarea flăcării, cu autostingere în lipsa acesteia si pentru rezistenta la acţiunea razelor solare. Vizorul permite citirea indexului contorului fara desigilarea sau deschiderea incintei, ecranul permite accesul abonatului la butoanele întreruptorului si al DPS-MN.

Pe capac sunt inscripţionate următoarele:

• numele companiei de electricitate;

• indicatorul de avertizare conform STAS 297/2-92;

• tensiunea de utilizare, curentul nominal maxim al întreruptorului, curentul de defect, intervalul pragului minim de tensiune la care acţionează DPS-MN;

• numele producătorului.

Etanşarea capacului, vizorului şi ecranului se face cu garnituri tubulare.

Blocul de măsură şi protecţie se montează atât semiîngropat cât şi aparent.

Produsul permite racordarea cu un cablu de branşament aerian sau subteran de tip coaxial de cupru având secţiunea de până la 10 mm2 sau torsadat de aluminiu cu secţiunea de până la 25 mm2.

Întreruptorul automat bipolar corespunde cerinţelor tehnice din normele SR CEI 157/1; SR CEI 755 şi SR CEI 947/1-92. Este caracterizat prin următoarele elemente:

•protejează reţeaua furnizorului de energie electrică, în caz de defecţiuni în coloana abonatului;

•asigură protecţia la scurtcircuit, la suprasarcină, la curenţi de defect şi implicit împotriva sustragerilor de energie electrică din coloana abonatului;

•asigură protecţia contorului de măsurare a energiei electrice;

•asigură protecţia coloanei abonatului, sesizând curenţii de defect ce pot apare datorită degradării izolaţiei conductoarelor.

DPS-MN asigură protecţia la supratensiuni de frecvenţă industrială cauzate în principal de ruperea nulului în reţeaua de transport. El necesita o priza de pamant auxiliara(priza tehnologica). La creşterea tensiunii de fază peste o valoare prestabilită, fixă, DPS–MN forţează acţionarea bobinei de declanşare iar aceasta, la rândul ei, va declanşa întreruptorul automat.

Semnalizarea poziţiei de declanşare cauzată de apariţia unei supratensiuni este asigurată de poziţia pârghiei de manevră a bobinei de declanşare (pârghia de manevră a bobinei de declanşare căzută reprezintă semnalul că DPS-MN a lucrat). Aceasta înseamnă că declanşarea întreruptorului din alte motive, de exemplu la scurtcircuit, nu va produce semnalizarea (căderea pârghiei de comandă a întreruptorului automat nu duce şi la căderea pârghiei de comandă a bobinei de declanşare).

De asemenea DPS-MN asigură declanşarea şi semnalizarea respectivă la apariţia unei tensiuni de întoarcere pe nulul de lucru, respectiv o tensiune cauzată de un nul flotant generat de ruperea firului de nul din reţeaua de transport sau de ruperea nulului de abonat (de branşament). În acest caz tensiunea maximă la care dispozitivul acţionează şi semnalizează este 50±5 V (practic în jurul valorii de 50V), tensiune măsurată între firul de nul şi priza de pământ tehnologică.

În plus, dispozitivul asigură declanşarea instantanee, dar fără semnalizare, la încercarea de fraudă prin schimbarea poziţiilor de pe stâlp a fazei cu nulul.

Caracteristici tehnice:

Conform ST3/2003 întrerupătorul automat diferenţial este in construcţie fixă şi are, pe lângă parametrii descrişi mai jos, un modul voltmetric de supratensiune care asigură protecţia la supratensiuni de frecvenţă industrială şi monitorizare nul.

Parametrii întrerupătorului automat sunt:

curbă de declanşare magnetotermică: B sau C;

curent nominal: 6;10; 16; 20; 25; 32A ;

curent de defect (de scurgere): 300mA ;

timp de declanşare la curent diferenţial: <0,2 s pentru Idif=Idn,

<0,1 s pentru Idif=2 Idn;

- capacitate de rupere la 230 Vca: min. 10 kA;

- capacitatea conectorului: 35mm2;

- grad de protecţie: IP 402;


Parametri modulului voltmetric DPS-MN sunt:

tensiunea de acţionare: 270 ± 10V;

timp maxim de acţionare: 0,2 sec.;

tensiune de acţionare la întoarcerea pe nul: ≤ 50V;


Se pot furniza mai multe tipuri de prize tehnologice de pământ, funcţie de rezistenta ohmică a solului unde urmează să fie montată. Pentru soluri obişnuite şi puţin aride se folosesc prize cu rezistenţa de 150Ω sau mai mică, cf fig1-PPT-01, iar pentru soluri aride (stâncoase, nisipoase) se foloseste o priza cu o suprafaţa mai mare, cf fig2-PPT-02.

Schema electrică este reprezentat in figura 1 unde au fost folosite următoarele simboluri:

ST ……… Shunt Trip (bobina de declanşare)

ID ……… Întreruptor magneto-termic si diferenţial

DPS-MN … Dispozitiv de protecţie la supratensiune cu monitorizarea nulului


Schema electrică poate suferi modificări în funcţie de cerinţele clientului.

Dimensiuni de gabarit: 290x256x177mm.

Niciun comentariu: